Relatietherapie in Lelystad

Mooie mensen, samen

De meeste stellen die relatietherapie samen afronden voelen zich gegroeid. Ze zijn als stel gegroeid, maar ook als mens. Ze hebben zichzelf dieper kunnen geven, meer kunnen laten zien en intiemer gedeeld. Daarmee hebben ze hun verbond gesterkt maar ook het respect en de ruimte vergroot. In de kwetsbare uitwisseling hebben ze zichzelf opnieuw kunnen laten zien. Waarschijnlijk kun je het je maar moeilijk voorstellen. En toch is het eerder regel dan uitzondering dat het zo gaat. Ik zal je uitleggen waarom.

Omdat jullie het samen willen

Jullie hebben allebei nog genoeg redenen om het niet op te geven. Dat jullie allebei tijd, energie en aandacht willen besteden aan het hervinden van elkaar en jullie samen. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dat is. In het begin, maar ook in het verloop, van de behandeling zal ik hier expliciet op ingaan. Want het omgekeerde geldt natuurlijk ook: als één van jullie met tegenzin en ongemotiveerd meedoet omdat het moet, is de kans van slagen natuurlijk bijzonder klein.

Omdat het probleem tussen jullie speelt

Vaak lijkt het alsof één gelijk gaat krijgen en de ander ‘het allemaal gedaan heeft’. Jullie gaan snel merken dat dat soort vragen in de behandeling geen enkele rol spelen. De patronen die jullie in de loop der jaren samen ontwikkelden, zijn hardnekkig. Omdat het er zo diep ingesleten is, reageren jullie in automatismen. Jullie gedrag is voorspelbaar en bijna altijd hetzelfde. En dat gaan we als eerste doorbreken. Zodat jullie weer met elkaar in gesprek kunnen komen.

Omdat jullie elkaar weer leren zien

In die ingesleten patronen zijn jullie elkaar uit het oog verloren. Omdat je elkaar zo goed kent denk je precies te weten wat de ander denkt en voelt. Je weet elkaars zwakke plekken en bent inmiddels niet te beroerd daar gebruik van te maken. Maar: jullie vergissen je en doen elkaar tekort. Door helemaal voor de ander in te vullen wat die denkt en voelt, ontneem je de ander de ruimte om het anders te doen. Je maakt een karikatuur van elkaar. Het doorbreken van die beelden is in de behandeling vaak emotioneel en ook een grote doorbraak in de behandeling. Zodra jullie weer kwetsbaar kunnen en durven zijn, komen jullie ook weer dichter bij elkaar.

Behandelen van de pijn

Er is veel pijn in en tussen jullie. Als jullie de patronen doorbroken hebben, en jullie kunnen elkaar weer echt zien en voelen, is het tijd de pijn te behandelen. Soms komt daar nog oud zeer naar boven: vorige relaties, aangeleerd gedrag, familie, het kan allemaal. Maar het belangrijkste misschien wel is het bespreken van de pijn die jullie elkaar deden. In die stappen hervinden jullie elkaar, jezelf en: jullie toekomst.

Benieuwd wat relatietherapie voor jullie kan betekenen?

Neem gerust even telefonisch contact op of vul het contactformulier in. Binnen een werkdag krijg je een reactie terug.